Ontwikkeling

Van der Wiel Bouw bouwt en ontwikkelt met gevoel voor kwaliteit en detail. We kijken verder dan alleen de functie van een gebouw of project en laten ons niet tegenhouden door de grenzen van ons vak. We zoeken telkens naar concepten en initiatieven die in de markt verborgen liggen. Vanuit het creatieve idee maken we de vertaalslag naar een doordacht plan en staan garant voor de volledige realisatie. Het duurzame gedachtegoed is geïntegreerd van concept tot in de realisatie.

Vorige slide
Volgende slide

De Meelfabriek

Momenteel zijn we volop bezig met De Meelfabriek in Leiden. De Meelfabriek heeft maar liefst een vloeroppervlak van 55.000 vierkante meter en als rijksmonument een omvangrijk herbestemmingsproject.

De oude gebouwen worden nieuw leven ingeblazen en nieuwe gebouwen worden toegevoegd. Met lofts, appartementen en studentenwoningen, hotel, restaurant, sport & wellness, kantoren, winkels en ruimte voor kunst en cultuur ontstaat een levendige plek in de stad. Een unieke plek waar het industriële erfgoed verweven wordt met hedendaagse luxe.  Een ontmoetingsplaats van bewoners en bezoekers, van stadsgenoten en toeristen. Een plek die de geschiedenis én de toekomst van de stad is.

www.demeelfabriek.nl

Overview De Meelfabriek in Leiden

DEELPROJECTEN

Meelpakhuis

Tussen de Singel en het Meelfabriek-plein gelegen, komen in het Meelpakhuis lofts en penthouses. De herbestemming van dit rijksmonument uit 1937 is uniek. Het ontwerp is een onomwonden antwoord op de vraag wat een monument een monument maakt. Een kritische blik en het lef om niet voor de makkelijkste weg te gaan zijn daarbij essentieel. Het resultaat is een ontwerp waarin de monumentale delen en het industriële loftgevoel optimaal tot hun recht komen in combinatie met hedendaagse luxe en duurzaam wooncomfort. 

Het Meelpakhuis is gebouwd in een functionalistische bouwtrant naar ontwerp van B. Buurman. De naam suggereert het al, vroeger werd in dit gebouw het meel opgeslagen. Al dat meel had een enorm gewicht, vandaar de paddenstoelkolommen ter ondersteuning. Om juist de bijzondere ritmische structuur van deze krachtige kolommen tot haar recht te laten komen, is de gevel van het pand als het ware afgepeld en een glazen gevel iets verdiept teruggeplaatst. Hierdoor komt de kolommenstructuur van buitenaf in beeld en krijgen toekomstige bewoners bovendien volop licht binnen én een fenomenaal uitzicht over Leiden.

Voor het typische loftgevoel worden de kolommen in het interieur zo vrij mogelijk gehouden en worden tegelijkertijd alle voorzieningen voor optimaal wooncomfort toegevoegd. De glazen gevel is bovenop het pand doorgetrokken, waarmee nog 3 bouwlagen met telkens 2 of 3 unieke penthouses zijn gecreëerd. Door de materiaalkeuze en vormgeving vormt de moderne nieuwe opbouw een fascinerende eenheid met de oudbouw.

De begane grond en de eerste etage zullen ruimte bieden aan een vernieuwend commercieel en cultureel concept. Daarboven komen lofts en penthousen met oppervlakten variërend van 135 m2 tot 225m2 en rondom balkon variërend van 36m² tot 73m. Met uitzicht over de Singel en het Meelfabriek-plein een parel in het complex van De Meelfabriek.

Start bouw 2021 – oplevering 2024

De Silotoren

Wonen in een van de waanzinnige appartementen van de Silotoren betekent wonen direct aan de Singel en pal naast het Ankerpark, boven de City Spa en tegen het Art-Centre. Voor wie verbondenheid zoekt met de blauwe en groene aders van Leiden en zich wil omringen met alle luxe van wellness, kunst & cultuur biedt het wonen in de Silotoren een unieke mogelijkheid.

Het wellnesscentrum is gevestigd in de plint van het pand en verbonden met de gerestaureerde Schoonmakerij. Daarboven genieten de bewoners in hun appartementen van een droomuitzicht over Leiden.

De appartementen zijn verdeeld over 12 woonlagen en hebben een oppervlak van circa 50m² en 150m², welke ook te combineren zijn. De architectuur sluit qua vorm en materialisatie aan bij het stoere en industriële karakter van de monumentale panden op De Meelfabriek en is geïntegreerd met hedendaags en duurzaam wooncomfort.

Start bouw 2021 – oplevering 2024

Silogebouw

Het Silogebouw dateert uit het jaar 1937-38 en geldt als het eerste betonnen silogebouw in ons land. Het gebouw is gesitueerd aan het Meelfabriek Plein en aan de Singel. Vanaf de waterzijde valt de schuine witgepleisterde gevel op door opmerkelijk detaillering. Het gebouw is in vorm en materiaalgebruik een inmiddels zeldzaam gebouw uit de pioniersfase van de gewapend betonconstructie.

In het Silogebouw komt de ’the place to sleep’ van Leiden: Het Meelfabriek Hotel. Wie straks een kamer boekt, slaapt dan op de plek waar eens vele tonnen meel werd opgeslagen. De betonnen silo’s worden open gezaagd en omgevormd tot bijzondere kamers en short-stay-appartementen. Robuuste ruimtes met een charmant interieur. De authenticiteit van de voormalige fabriek blijft voelbaar, maar er is tegelijkertijd de luxe van een eigentijds 4-sterrenhotel.

De bovenste etages zal ruimte bieden aan een skybar, een restaurant en een unieke locatie voor evenementen als nieuw landmark op het gebouw. Het bekende blokgebouwtje met S-vorm blijft behouden, daar zal straks een suite in verrijzen met uniek uitzicht over Leiden.

Molengebouw en Riffellokaal

Het voormalige Molengebouw en het voormalige Riffellokaal zijn omgetoverd tot exquise lofts. Prachtige ruimtes waarin de karakteristieke oude, stalen constructies zichtbaar blijven.  De ruime en lichte lofts hebben hoge plafonds, sommige wel van 5 meter. Bovenop deze twee rijksmonumenten is een hypermodern penthouse met daktuin toegevoegd.

Op de begane grond is een mix van bijzondere commerciële en sociale ondernemers gevestigd. Deze ruimtes grenzen aan De Meelfabriek Tuin, het Plein en de Maalderijstraat naar het Singelpark – een prachtige doorgang met het ware Manhattan-gevoel vanwege haar industriële uitstraling.

Het Molengebouw dateert uit 1947 en het Riffellokaal dateert uit 1937. Vroeger stonden de gebouwen vol machines om het graan te malen en te verwerken. Om oude fabrieksgebouwen geschikt te maken voor woonruimte dienen goed doordachte ingrepen te worden gedaan naar de eisen van de moderne tijd, maar met behoud van het monumentale, industriële karakter. Zo blijft de mooie staalconstructie in zicht en heeft deze speciale brandwerende en isolerende behandeling ondergaan. Het metsel- en voegwerk is gerestaureerd. De mooie ranke kozijnen zijn met zorg verwijderd, gerestaureerd en voorzien van isolatieglas en herplaatst. De originele houten plafonddelen zijn zo veel mogelijk behouden.

Opgeleverd 2020-2023

Ketelhuis

Het Ketelhuis is het oudste gebouw van De Meelfabriek. Het zal in het teken staan van Kunst & Cultuur met flexibel indeelbare ruimtes voor kunstexposities, film, seminars, events en workshops. Het gebouw heeft in vroeger tijden als meelpakhuis gediend en dateert uit 1894. Verrassend is dat het pand Ketelhuis is gaan heten in de loop der tijd, terwijl het eigenlijke ketelhuis ernaast stond.

Het Ketelhuis wordt vanwege de architectuur en de cultuurhistorische waarde beschouwd als een gaaf voorbeeld van een utiliteitsgebouw met bijzondere detaillering en een vroege toepassing van beton en ijzerconstructie. Het is een inmiddels zeldzaam voorbeeld van een gebouw uit de vroege fase van de betonconstructie in combinatie met een ijzeren skelet. Het betonnen tongewelf van het dak wordt om de drie meter versterkt door ijzeren profielen die de vorm van het gewelf herhalen. Dit is het enige gebouw van De Meelfabriek met een rond dak.

Schoonmakerij

De Schoonmakerij zal op de begane grond verbonden worden met de nieuwbouw Silotoren en het zwembad. Hier is ruimte voor sport & wellness. De bovengelegen etages worden divers ingevuld met aanvullende wellnessactiviteiten en als ontvangstruimtes voor het aanpalende hotel.

De Schoonmakerij dateert uit 1937. Het pand wordt gekenmerkt door haar frame structuur van fraaie betonnen kolommen en liggers. In dit rijksmonument werd ooit het graan gewassen, zoals de naam al doet vermoeden. De bouwtrant van het pand heeft kenmerken van het Nieuwe Bouwen en het Zakelijk-Expressionisme.

Singeltoren

In de bijzonder, nieuw gebouwde ranke woontoren van 45 meter hoogte zijn 30 appartementen en 2 penthouses gesitueerd. Gelegen aan de Oosterkerkstraat, met zicht op de Leidse binnenstad, De Meelfabriek Tuin en Plein én de Singel – vandaar de naam.

De Singeltoren bestaat uit drie geschakelde torens met verschillende hoogtes, waarmee de diversiteit en compositie van de huidige gebouwen aansluit bij de omgeving. De opdeling in drie volumes geeft de Singeltoren een slanke en elegante uitstraling en zorgt voor een subtiele toevoeging aan de skyline van Leiden.

Een moderne, strakke detaillering van beton, glas en aluminium geeft de toren een eigen identiteit die zich naadloos voegt bij het industriële karakter van De Meelfabriek. De ramen lopen van vloer tot het hoge plafond en zorgen voor een grandioos uitzicht over de prachtige stad en de Zijlsingel. De hoogwaardige glasisolatie (A+++) zorgt laag energie verbruik en geluidscomfort. Het gebouw maakt gebruik van eigen bodembronnen ten behoeve van duurzame energievoorziening.  De begane grond omvat het entree van de parkeergarage en commerciële ruimte met zeer open karakter, wat de betrokkenheid met de omgeving versterkt. 

De Singeltoren is gebouwd op de ondergrondse parkeergarage. De dragende constructie van de toren zelf wordt enkel gevormd door de gevelkolommen en de liftkern, hierdoor blijft de indeelbaarheid van het interieur zeer flexibel aan te passen naar de wensen van de gebruiker.

De fundering is reeds gelegd met de bouw van de ondergelegen parkeerkelder in 2018. De parkeergarage met 3 lagen voorziet in de totale parkeerbehoefte van De Meelfabriek en biedt plaats aan ruim 300 auto’s. Zodoende kan het terrein autovrij blijven en ruimte bieden aan tuin, plein en wandelgebied.

Oplevering 2022

Directiekantoor

Hier huisde eens de directie van Meelfabriek De Sleutels, de administratie en het laboratorium. Nu huizen er zeven inspirerende bedrijven in. Het pand is volledig gerestaureerd. De buitengevel, kozijnen en interne ruimtes zijn waar mogelijk terug gebracht naar oorspronkelijke staat. De vele originele elementen ademen de sfeer van de bijzondere historie.

Het Directiekantoor werd in 1940 gebouwd naar ontwerp van architect B. Buurman in de trant van het Zakelijk Expressionisme. In de gevel is een gevelsteen van een korenmolen uit 1734 gemetseld, ‘De Oranjeboom’. In het laboratorium op de tweede verdieping werd het meel chemisch getest. Door middel van proefbakken bekeken de fabrieksmedewerkers of het van de juiste kwaliteit was: ze proefbakten er brood en cake om te bepalen of het meel aan alle eisen voldeed. Het personeel mocht die proefbroden en -cakes ’s avonds mee naar huis nemen. De authentieke Leidse sleutels boven de voordeur staan symbool voor het bedrijf dat sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw ‘Meelfabriek De Sleutels’ heette. De eerdere naam ‘Stoom-meelfabriek De Koster & Co.’ kon met de komst van stroom echter niet meer.

Opgeleverd 2018

Poortgebouw

Het stond op de nominatie voor de sloop, maar nu is de charme van het Poortgebouw juist van grote waarde voor De Meelfabriek en is het zelfs rijksmonument. Het oude Poortgebouw is gerestaureerd en geschikt gemaakt voor hergebruik.

Het pand dateert uit 1940 en is net als het tegenover gelegen Directiekantoor uitgevoerd in een door het Zakelijk Expressionisme beïnvloede stijl door architect B. Buurman. Het was oorspronkelijk rijwielstalling en garage voor directie-auto’s. 

In het achterste deel worden bergingen gebouwd voor de bewoners van het Meelpakhuis en komen de benodigde transformatoren. Aan de voorzijde zullen de uitvoerders en medewerkers van de bouw voorlopig gevestigd zijn.

DUWO Gebouw

Het DUWO-gebouw telt twee woonblokken met 58 luxe studentenappartementen en een ondergrondse enkellaagse parkeerkelder. In opdracht van DUWO – specialist in studentenhuisvestiging –  zijn deze appartementen gebouwd voor (bijna) afgestudeerden. De panden kijken aan de ene kant uit op de Waardgracht of het Looiersplein en aan de ander kant op de toekomstige Meelfabriek Tuin. 

De keuzes in afwerking, kleur en materiaalgebruik maken het geen doorsnee studentencomplex. De toepassing van cortenstaal aan de kopgevel, de hekken van de inpandige balkons en de loopbrug geven het gebouw een warme en stoere uitstraling. Samen met de keuze van de gevelsteen en de donkere terugliggende aluminium geanodiseerde kozijnen sluit dit goed aan bij de herontwikkeling van De Meelfabriek.

 www.duwo.nl

Opgeleverd 2018

Meelfabriek Tuin en Plein

De tuin van De Meelfabriek is een rustpunt zijn te midden van alle levendigheid. De tuin is ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf – bekend van The High Line in New York. Niets is zo veranderlijk als de natuur en die wil Oudolf niet beteugelen in zijn ontwerpen. Als geen ander weet Oudolf dit juist te gebruiken. leder seizoen brengt schoonheid van nieuwe kleuren en vormen. De bezoeker van De Meelfabriek Tuin zal zich vertrouwd voelen en tegelijk iedere keer weer worden verrast.

Het Plein wordt als middelpunt van De Meelfabriek een levendige en bruisende plek. Bewoners, toeristen die in het hotel verblijven, bezoekers van de wellness, de winkels en horeca, maar ook mensen die een rondje Singelpark lopen, zullen het plein gebruiken. Dankzij de ondergrondse parkeergarage kan het terrein van De Meelfabriek autoluw gehouden worden. 

Landschapsarchitect Piet Oudolf werkt samen met LOLA Landschapsarchitecten. LOLA is betrokken bij de inrichting van het gehele terrein en medeontwerper van het Singelpark. 

Opgeleverd 2023

Meelfabriek garage

Onder De Meelfabriek Tuin en de Singeltoren ligt een drie-laags parkeergarage voor ruim driehonderd auto’s voor zowel bewoners als bezoekers van De Meelfabriek. Hiermee kan het terrein van De Meelfabriek autoluw worden gehouden en houden we de auto’s uit het zicht. De parkeergarage heeft een zeer hoge dekking van laadpunten voor elektrisch rijden, om de overstap naar elektrisch rijden voor de toekomst zo laagdrempelig mogelijk te maken en duurzaamheid te stimuleren.

Oplevering 2022